kalendarzWitaj dziś jest sobota, 16 grudnia 2017 r.   Imieniny: Albiny, Sebastiana, Zdzisławy dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2136437 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći

Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie służby weterynaryjne pozytywnie rozpatrzyły polski wniosek dotyczący możliwości eksportu mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Singapur stał się kolejnym azjatyckim państwem, do którego polscy drobiarze będą mogli w niedalekiej przyszłości wysyłać swoje produkty. 

więcej

1 grudnia br. podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie odbyła się konferencja pn. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju polskiej branży drobiarskiej: ZIEMIA, WODA, POWIETRZE”. 

więcej
W oparciu o informacje opublikowane na oficjalnej stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ) KRD-IG zawiadamia, że chiński rynek został otwarty na import mięsa drobiowego z Polski. 

Jest to kluczowa wiadomość dla polskiego rolnictwa i wielka szansa dla polskich producentów drobiu. Otwarcie rynku chińskiego jest efektem starań Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, a także działań polskiej dyplomacji, władz weterynaryjnych i resortu rolnictwa.
 
więcej

Komisarz UE ds. rolnictwa Phil Hogan zakończył na Bliskim Wschodzie misję gospodarczą z udziałem Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. Jak się okazuje, spotkania z  przedstawicielami administracji publicznej oraz sektora spożywczego Arabii Saudyjskiej i Iranu, mają kluczowe znaczenie w kontekście planowanych w Polsce zmian legislacyjnych, zakładających radykalne ograniczenie uboju rytualnego, postrzeganych przez KRD-IG jako istotne zagrożenie dla rozwoju rodzimego drobiarstwa. Równolegle do bliskowschodniej misji UE i  KRD-IG w Warszawie prowadzone były rozmowy ministrów rolnictwa Polski i Iraku, dotyczące m.in. otwarcia irackiego rynku na polski drób.

więcej

Bruksela po raz kolejny gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej, podczas posiedzenia grupy roboczej a.v.e.c. Reprezentantką polskiego drobiarstwa była Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii. Dyskusja z udziałem KRD-IG dotyczyła bieżących wyzwań, związanych z produkcją żywności i bezpieczną hodowlą drobiu.

więcej

Stosowanie antybiotyków w produkcji drobiarskiej to obszar, który wymaga ciągłej dyskusji w gronie naukowców i ekspertów branżowych. Wychodząc naprzeciw możliwościom ograniczenia tego typu substancji w produkcji Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach i Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zorganizowały konferencję pn. „Antybiotyki w produkcji drobiarskiej – korzyści i ograniczenia”. Wydarzenie odbyło się w 5 października br.

 
więcej
KRD-IG i polscy producenci drobiu  na dorocznym spotkaniu chińskich służb weterynaryjnych FMA 2017

W dniach 19-21 września 2017 r. w chińskim mieście Guangzhou (Kanton) odbyła się trzecia edycja Międzynarodowej Wystawy Żywności, Mięsa i Produktów Rybnych (The 3rd China International Food, Meat and Aquatic Products Exhibition 2017 – FMA China). Wśród największych międzynarodowych wystawców znalazło się stoisko kampanii promocyjno-informacyjnej „Europejski drób – w jakości siła”, organizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa. 

więcej
Polski drób gościł na targach Speciality Food Festival w Dubaju

Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza i jej członkowie byli gośćmi prestiżowych targów Speciality Food Festival. Impreza odbyła się w dniach 18-20 września 2017 r. w World Trade Center w Dubaju. KRD-IG oraz jej kampania „Europejski drób – w jakości siła” promuje drób wyprodukowany w systemie jakości QAFP (Quality Assurance for Food Products) m.in. na rynku Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Obecność na targach była krokiem w kierunku rozwoju eksportu drobiu na rynek ZEA i krajów Zatoki Perskiej.

więcej

29 sierpnia 2017 r. w Brukseli odbyło się spotkanie inauguracyjne Grupy Roboczej a.v.e.c. (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU) ds. Komunikacji. To, nowe w strukturach organizacji, ciało ma za zadanie m.in. uporać się z mitami na temat mięsa drobiowego, pokutującymi wśród europejskich konsumentów, a także wzmocnić pozycję branży drobiarskiej na szczeblu unijnym.

więcej

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza informuje, że w ramach ogłoszonego w dniu 17 sierpnia 2017 r. Zaproszenia do przedstawienia oferty zakupu powierzchni ekspozycyjnej na targach ANUGA 2017 wyłoniła podmiot, który zrealizuje to  działanie.

więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń