kalendarzWitaj dziś jest poniedziałek, 01 czerwca 2020 r.   Imieniny: Gracji, Jakuba, Konrada dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
3105111 osób

Komunikaty KRD-IG

OŚWIADCZENIA KRAJOWEJ RADY DROBIARSTWA – IZBY GOSPODARCZEJ

 

 18.03.2020 r.

OŚWIADCZENIE KRAJOWEJ RADY DROBIARSTWA – IZBY GOSPODARCZEJ
w związku z obserwowanym w ostatnim czasie wzrostem cen mięsa drobiowego

 
 
W ostatnich dniach w środkach masowego przekazu pojawiło się wiele informacji oraz doniesień dotyczących nagłego i wysokiego wzrostu cen drobiu. Jako Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza chcielibyśmy zaznaczyć, że producenci drobiu nie szczędzą sił i środków, by utrzymać swoją produkcję na dotychczasowym poziomie. Jako branża zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę pełnimy w czasach kryzysu i jak istotne jest zapewnienie społeczeństwu świeżej, zdrowej i spełniającej najwyższe standardy żywności. 
 
Dlatego z niepokojem obserwowaliśmy to, co działo się z cenami mięsa drobiowego, a czego konsekwencje ponosili konsumenci. 
 
Dostrzegamy oczywiście pewne obiektywne trudności, które w aktualnej sytuacji dotykają całą gospodarkę. Są to przede wszystkim problemy związane z dostępnością pracowników czy zakłóceniami w transporcie, w szczególności międzynarodowym, jednak nie uzasadniają one wysokich podwyżek cen żywności dla konsumentów. 
 
W wyniku gwałtownego wzrostu zapotrzebowania w ubiegłym tygodniu obserwowany był również wzrost cen na niektóre rodzaje mięsa drobiowego, głównie mięsa kurczaków, w tym filetów z piersi. Jednak poziom ich wzrostu oferowany dla branży drobiarskiej w żaden sposób nie odzwierciedlał wzrostu cen dla konsumentów. 
 
Obecnie ceny oferowane zakładom przetwórczym powróciły do poziomu średnich cen z ubiegłych tygodni. W przypadku np. mięsa indyczego takie wzrosty nie nastąpiły i od wielu tygodni zauważamy tylko niewielkie wahania cen. Trzeba również mieć na uwadze, że otrzymywana cena jest wypadkową wielu czynników, w tym również oczekiwań hodowców.
 
 
Jako branża pragniemy zaapelować do dystrybutorów o pełną transparentność i prezentowanie cen, po jakich odbierają towar od producentów. Dzięki temu wszyscy będziemy mogli zobaczyć różnicę między ceną, jaką płaci klient w sklepie, a ceną jaką otrzymuje producent.

 

Treść OŚWIADCZENIA KRD-IG ---> pobierz.pdf

 


 

16.03.2020 r.

OŚWIADCZENIE KRAJOWEJ RADY DROBIARSTWA – IZBY GOSPODARCZEJ 
w związku z aktualną sytuacją epidemiologiczną w Polsce

W związku z aktualną sytuacją epidemiologiczną w Polsce, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza informuje, że branża drobiarska działa z zachowaniem szczególnej ostrożności, jednocześnie całkowicie wypełniając zapotrzebowanie dystrybutorów i konsumentów na mięso i produkty drobiowe.

Utrzymanie ciągłości pracy zakładów drobiarskich jest dla nas obecnie szczególnie istotne. Jako organizacja branżowa pragniemy zwrócić uwagę, że większość pracowników zakładów produkujących mięso i produkty drobiowe nie może przejść w tryb pracy zdalnej. Nie pozwala im na to charakter wykonywanej pracy. Zapewniamy jednak, że zakłady drobiarskie podjęły szereg działań profilaktycznych, mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa pracy tych osób.
 
Kluczowa w branży drobiarskiej jest także dostępność pracowników produkcyjnych. To na nich spoczywa odpowiedzialność za zakłady i zapewnienie konsumentom żywności. Dlatego w dzisiejszej trudnej sytuacji stają się oni prawdziwymi bohaterami. 
 
Jako KRD-IG zapewniamy, że od lat w zakładach stosowane są najwyższe normy bezpieczeństwa przy produkcji mięsa drobiowego, dzięki czemu mamy pewność, że mięso i produkty drobiowe, które trafiają do sklepów są, jak zawsze, w pełni bezpieczne i spełniają najwyższe standardy.
 
W ostatnich dniach obserwujemy wzrost cen. Jest on w pewnym zakresie wynikiem wzrostu kosztów materiałów i dodatkowych procedur bezpieczeństwa. Niewątpliwie klienci dostrzegą również ograniczenie akcji promocji cenowych oferowanych przez dystrybutorów, które często były krzywdzące dla producentów zmuszanych do sprzedaży swoich towarów poniżej kosztów produkcji.
 
Obecna sytuacja pokazuje jak ważnym jest posiadanie nowoczesnego, wydajnego sektora rolno spożywczego, którego istotnym elementem jest drobiarstwo, potrafiące sprawnie funkcjonować nawet w kryzysowych sytuacjach. Widzimy dziś bardzo wyraźnie, że krytyka i nawoływania do likwidacji polskiego sektora mięsnego przez organizacje pseudoekologiczne oraz niektórych polityków mogłyby doprowadzić do poważnego kryzysu i problemów z dostawami żywności w naszym kraju.
 
Polska jest największym producentem drobiu w Europie. Ponad 50% całej naszej produkcji w 2019 roku zostało skierowane na eksport. Dlatego dla wielu zakładów niezmiernie istotne jest dziś utrzymanie możliwości przekraczania granic przez samochody ciężarowe, oczywiście przy zachowaniu wszystkich surowych wymogów dotyczących zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa.
 
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza na bieżąco monitoruje sytuację w celu dostosowania swoich działań i zapewnienia najskuteczniejszej profilaktyki oraz bezpiecznych warunków. 
 
Jako przedstawiciele branży drobiarskiej zapewniamy o bezpieczeństwie i produktach najwyższej jakości oraz przypominamy, że nie ma żadnych dowodów na to, iż żywność jest źródłem lub jedną z dróg zakażenia wirusem. Zapewniamy, że produkty spożywcze, w tym mięso i produkty drobiowe, są całkowicie bezpieczne, a ich spożywanie nie zwiększa ryzyka zakażenia wirusem.
 
Treść OŚWIADCZENIA KRD-IG ----> pobierz.pdf
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń