kalendarzWitaj dziś jest środa, 24 stycznia 2018 r.   Imieniny: Felicji, Roberta, Sławy dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2171489 osób

Aktualności branżowe

2017-12-15 KRD-IG: otwarcie rynku Singapuru to kolejna duża szansa dla polskich drobiarzy pod warunkiem utrzymania obecnych regulacji dotyczących uboju religijnego

Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie służby weterynaryjne pozytywnie rozpatrzyły polski wniosek dotyczący możliwości eksportu mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Singapur stał się kolejnym azjatyckim państwem, do którego polscy drobiarze będą mogli w niedalekiej przyszłości wysyłać swoje produkty. W opinii Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, potencjał ten może zostać w pełni wykorzystany pod warunkiem utrzymania obowiązujących w Polsce przepisów prawnych dotyczących uboju religijnego.

Po przeanalizowaniu polskiego wniosku władze Singapuru uznały, że polskie mięso drobiowe jest w pełni bezpieczne dla konsumentów. Ta decyzja to efekt długotrwałych starań polskich służb weterynaryjnych przy aktywnym współudziale KRD-IG. W maju br., inspektorzy Agencji ds. Rolno-spożywczych i Weterynaryjnych (AVA) z Singapuru przeprowadzili kontrolę polskich zakładów drobiarskich. KRD-IG była koordynatorem przedmiotowej wizyty singapurskich inspektorów w Polsce, a sama wizyta władz weterynaryjnych była poprzedzona m.in. ustaleniami przedstawicieli KRD-IG w czasie ubiegłorocznej Misji Wysokiego Szczebla z udziałem Komisarza UE Phila Hogana w Wietnamie, Singapurze i Indonezji. 
 
To właśnie skontrolowane zakłady w pierwszej kolejności będą mogły ubiegać się o stosowne zezwolenia na eksport. W oparciu o przeprowadzoną inspekcję, władze Singapuru pozytywnie oceniły polski system nadzoru nad chorobami drobiu i bezpieczeństwem produkcji mięsa drobiowego.
 
- Singapur to kolejne, po Chinach, państwo, które w ostatnim czasie uznało polski drób za bezpieczny. To bardzo perspektywiczny rynek, a polskie mięso drobiowe jest w Azji lubiane i cenione. Musimy pamiętać jednak, że kraj ten jest zdominowany przez społeczność muzułmańską. Może więc stać się ogromną szansą dla polskich drobiarzy pod warunkiem umożliwienia im kontynuowania produkcji mięsa drobiowego w systemie halal – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. 
 
Decyzja singapurskich służb weterynaryjnych poprzedzona była wielomiesięcznymi rozmowami i serią spotkań ze stroną polską. Jednak do uruchomienia eksportu konieczne jest uzgodnienie dwustronnego świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego oraz nadanie przez służby singapurskie uprawnień eksportowych polskim zakładom drobiarskim. 
 
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń