kalendarzWitaj dziś jest wtorek, 25 lutego 2020 r.   Imieniny: Almy, Cezarego, Jarosława dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2953848 osób

Aktualności branżowe

2016-12-06 Wirus grypy ptaków - informacje dla hodowców, komunikaty GLW

.

 

 

2019/2020

 

Stan ognisk i przypadków grypy ptaków na terenie Polski aktualny na dzień 30.01.2020 r.

 

 http://www.mapagrypaptakow.pl/

 

ZASADY BIOASEKURACJI - WOLIERY - APEL do HODOWCÓW utrzymujących drób typu gęsi lub drób typu użytkowego (drób ekologiczny, wolnowybiegowy) Link

Oświadczenie Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej w sprawie wystąpienia w 2019 roku 1. ogniska grypy ptaków u drobiu w Polsce  Link

 

ALERT DLA WSZYSTKICH HODOWCÓW DROBIU!

KOLEJNE OGNISKA GRYPY PTAKÓW W POLSCE 
 
Główny Lekarz Weterynarii potwierdził w dniu 3 stycznia 2020 roku wystąpienie ogniska grypy ptaków w powiecie ostrowskim w województwie wielkopolskim. Oznacza to, że wirus tego samego podtypu H5N8 pojawił się w miejscowości oddalonej aż o 450 km od pierwszego ogniska grypy ptaków w województwie lubelskim.
 
- Ogłaszamy alert dla wszystkich hodowców drobiu w Polsce. Sytuacja jest bardzo poważna. Możemy się niestety spodziewać kolejnych ognisk grypy u drobiu hodowlanego. Jesteśmy w sytuacji, kiedy wirus grypy ptaków może się pojawić w każdym zakątku kraju. Dlatego każdy hodowca musi bezwzględnie przestrzegać zasad bioasekuracji. Zastosować się do nich powinna także każda osoba, która utrzymuje drób na własne potrzeby. Sugerujemy, aby w małych gospodarstwach utrzymywać drób w zamknięciu i zachować szczególne środki ostrożności – mówi Dariusz Goszczyński, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
 
Warto jednak pamiętać, że trzymanie drobiu w zamknięciu zmniejsza ryzyko zakażenia wirusem, jednak nie eliminuje zagrożenia całkowicie. Dlatego też do pozostałych istotnych czynności należy zabezpieczenie paszy i wody przed dostępem dzikich zwierząt. Nie wolno karmić oraz poić drobiu poza budynkami. Należy stosować odzież ochronną i minimalizować wpływ czynników zewnętrznych na zamknięte hodowle. Trzeba pamiętać, że wirus może przedostać się na zanieczyszczonym ptasimi odchodami sprzęcie, odzieży oraz butach, a także paszy i środkach transportu, którymi jest dostarczana m.in. pasza na teren fermy. 
 
Przypominamy, że podtyp H5N8 wirusa grypy ptaków nie stanowi zagrożenia dla ludzi, jednak zalecane jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny w przypadku kontaktu z ptakami, zwłaszcza dzikimi.
 
Należy skontaktować się natychmiast z Powiatowym Lekarzem Weterynarii, jeżeli:
 
Znaleźliśmy miejsce, w którym są padłe dzikie ptaki
Zauważyliśmy jakiekolwiek możliwe objawy choroby u swojego drobiu (np. apatia, zmniejszone pobieranie paszy i wody, biegunka, spadek produkcyjności, zwiększona śmiertelność)
 
 
ZALECENIA KRAJOWEJ RADY DROBIASTWA DLA WSZYSTKICH HODOWCÓW DROBIU 
W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM GRYPY PTAKÓW W POLSCE:
 
 
1. ZABEZPIECZ GOSPODARSTWO
 
Zabezpiecz fermę (ptaki, paszę, wodę) przed dostępem dzikich ptaków. Zachowaj szczególną ostrożność, jeżeli Twoje gospodarstwo jest zlokalizowane w pobliżu siedlisk dzikich ptaków, zbiorników wodnych oraz na trasie przelotu dzikich ptaków.
Sprawdź czy na fermie są wdrożone odpowiednie zasady bioasekuracji oraz czy są rygorystyczne przestrzeganie.
 
2. KONTROLUJ OSOBY MAJĄCE KONTAKT Z DROBIEM ORAZ OGRANICZ ICH LICZBĘ 
 
Na fermie musi obowiązywać bezwzględny zakaz wstępu osobom nieupoważnionym. 
Upewnij się, że osoby obsługujące fermę nie są myśliwymi oraz nie utrzymują drobiu we własnym zakresie, a także, że nie mają kontaktu z innymi fermami. Osoby, które trzymają drób we własnym zakresie nie mogą obecnie mieć możliwości wejścia na fermę ze względu na wysokie ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków.
Jeżeli możesz – ogranicz liczbę osób, które mają wstęp na fermę. Wskazane jest ograniczanie podróży przez wszystkie osoby, które
mają kontakt z drobiem – zarówno w dużych hodowlach, jak i niewielkich kurnikach w małych gospodarstwach.
 
3. BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ ZASAD HIGIENY
 
Zachowaj zasady higieny oraz stosuj odzież ochronną, którą zmieniasz przed każdym kolejnym budynkiem.
Regularnie prowadź rejestr czynności oczyszczania, odkażania, dezynsekcji i deratyzacji
Wyłóż maty dezynfekcyjne oraz koniecznie stale je nasączaj. Jeżeli nie wiesz, gdzie je można kupić – zapytaj Powiatowego Lekarza Weterynarii.
 
4. CHROŃ KAŻDY BUDYNEK I KAŻDY KURNIK 
 
Izoluj każdy poszczególny budynek. Wskazane jest w zapewnienie osobnej obsługi, żywienia i narzędzi w każdym budynku.
Odkażaj koła każdego pojazdu wjeżdżającego na teren gospodarstwa.
Umieść poidła i karmidła wewnątrz budynków (nie wolno karmić i poić drobiu na zewnątrz budynków!).
Dokładne sprawdzaj rejestr potwierdzający dezynfekcję środków transportu przeznaczonych do przewozu zwierząt, pasz oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.
 
 
ALERT DLA WSZYSTKICH HODOWCÓW DROBIU - pobierz.pdf

 

 

 KOMUNIKATY GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII 2019/2020

 

  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o stwierdzeniu 1 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu w 2019 r. Link Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o stwierdzeniu 2 i 3 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu w 2019 r. Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o  wystąpieniu wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu w woj. wielkopolskim oraz w województwie lubelskim Link
  • Wprowadzenie przez Hongkong tymczasowego zakazu importu drobiu i produktów drobiowych z powiatu lubartowskiego Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii z  dnia 4 stycznia 2020 r. podsumowujący sytuację epizootyczną związaną z  wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI) u drobiu w okresie 31 grudnia 2019 r. - 3 stycznia 2020 r. Link
  • Zakaz eksportu na rynek RPA z uwagi na występowanie HPAI Link
  • Władze Ukrainy wprowadzają restrykcje importowe dla stref dotkniętych wirusem HPAI Link
  • Ograniczenia w imporcie na rynek Republiki Białorusi z uwagi na występowanie HPAI Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii podsumowujący sytuację epizootyczną związaną z wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI) u drobiu w okresie 4-6 stycznia 2020 r. Link
  • Wprowadzenie przez Singapur tymczasowego zakazu importu drobiu i produktów drobiowych z Polski Link
  • Wprowadzenie przez Koreę Południową tymczasowego zakazu importu drobiu i produktów drobiowych z Polski Link
  • Wprowadzenie przez Hongkong tymczasowego zakazu importu drobiu i produktów drobiowych z powiatów krasnostawskiego oraz ostrowskiego Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący potwierdzenia pierwszego wystąpienia na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u dzikich ptaków w 2020 r. Link
  • Ograniczenia w imporcie na rynek Republiki Armenii z uwagi na występowanie HPAI Link
  • Tymczasowy zakaz eksportu na rynek ZEA z uwagi na występowanie HPA Link
  • Wprowadzenie przez Japonię tymczasowego zakazu importu mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego z Polski Link
  • Tajwan - usunięcie Polski z listy krajów wolnych od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący 7 i 8 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu Link
  • Ograniczenia w imporcie na rynek Republiki Kazachstanu z uwagi na występowanie HPAI Link
  • Wprowadzenie przez Hongkong tymczasowego zakazu importu drobiu i produktów drobiowych z powiatów myśliborskiego oraz kolskiego Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący 9 i 10 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu Link
  • Ograniczenia w eksporcie na rynek Kuby z uwagi na występowanie HPAI Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o  publikacji decyzji w sprawie środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący 11 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu Link
  • Aktualizacja komunikatu dot. wprowadzonego przez Japonię zakazu importu mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego z Polski Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący 12-14 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu Link
  • Wprowadzenie przez Hongkong tymczasowego zakazu importu drobiu i produktów drobiowych z powiatu legnickiego Link
  • Zakaz eksportu na rynek Filipin z uwagi na występowanie HPAI Link
  • Zakaz eksportu na rynek Kuby z uwagi na występowanie HPAI Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący 15 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu Link
  • Ograniczenia w imporcie na rynek Republiki Białorusi z uwagi na występowanie HPAI Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący 16 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu Link
  • Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący 17 w 2020 r. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu w 2020 r. Link

    OGRANICZENIA DOTYCZĄCE IMPORTU MIĘSA DROBIOWEGO Z POLSKI

Pobierz wykaz

Lp. Treść zakazu Regionalizacja
/ Brak regionalizacji
Data publikacji Link do Komunikatu Kraj
1 W związku z potwierdzeniem w dniu 31 grudnia 2019 r. wystąpienia 1 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8
w stadzie drobiu w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim, władze Hongkongu wprowadziły tymczasowy zakaz importu mięsa drobiowego (tusz, elementów, podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi, z powiatu lubartowskiego w województwie lubelskim.
regionalizacja 03-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Wprowadzenie-przez-Hongkong-tymczasowego-zakazu-importu-drobiu-i-produktow-drobiowych-z-powiatu-lubartowskiego/idn:1176 Hongkong 
2 Pismem z dnia 3 stycznia 2020 r. służba weterynaryjna RPA poinformowała GIW o  wprowadzeniu zakazu eksportu związanego
w wystąpieniem w Polsce ogniska HPAI u drobiu.


Następujące towary pochodzące z całego terytorium Polski zostały objęte zakazem importu na rynek RPA:

– żywy drób, gołębie i inne ptaki;
– jaja (z wyłączeniem SPF);
– świeże (w tym mrożone) mięso drobiowe.


Poinformowano ponadto, iż nie będą wydawane nowe weterynaryjne zezwolenia importowe (veterinary import permits)
dla ww. produktów. Niewykorzystane zezwolenia zostaną anulowane, a  importerzy zobowiązani są do zwrotu ww. zezwoleń.

Produkty drobiowe przetworzone termicznie są wyłączone z zakazu, o ile importer otrzymał ważne zezwolenie.
brak regionalizacji 07-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Zakaz-eksportu-na-rynek-RPA-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI/idn:1178 RPA
3 Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na oficjalnej stronie internetowej służby weterynaryjnej Ukrainy wprowadzony został zakaz importu drobiu, produktów oraz surowców drobiowych, za wyjątkiem produktów drobiowych poddanych obróbce termicznej, ze stref dotkniętych wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI) w  Polsce. regionalizacja 07-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Wladze-Ukrainy-wprowadzaja-restrykcje-importowe-dla-stref-dotknietych-wirusem-HPAI/idn:1181 Ukraina
4 Na oficjalnej stronie internetowej Departamentu Nadzoru Weterynaryjnego i  Spożywczego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Republiki Białorusi, została zamieszczona informacja nt. wprowadzenia przez białoruską służbę weterynaryjną od dnia 4 stycznia 2020 r. czasowego ograniczenia wwozu na terytorium Republiki Białorusi z województwa lubelskiego:

– żywego drobiu, jaj wylęgowych, dzikich, zoologicznych i cyrkowych zwierząt podatnych na zarażenie;
– mięsa drobiowego, jaj w proszku, melanżu, albuminy i innych produktów spożywczych przetwórstwa jaj kurzych;
– puchu i pierza, trofeów myśliwskich (dzikie ptactwo);
– pasz i dodatków paszowych z drobiu, pasz i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego (z wyjątkiem przeznaczonych dla kotów i psów dodatków do karm oraz karm dla kotów i psów, poddanych obróbce termicznej).

Jednocześnie wszystkie, wprowadzone wcześniej pozwolenia na wwóz ww. towarów (przesyłek) na terytorium Republiki Białorusi
z województwa lubelskiego Rzeczypospolitej Polskiej zostają odwołane.

Towary objęte wspomnianymi ograniczeniami, które wyjechały z województwa lubelskiego Rzeczypospolitej Polskiej do 03.01.2020 r. włącznie, przyjmowane są przez służbę białoruską w trybie zwykłym.

Powyższe ograniczenia nie obejmują pozwoleń, wydanych po uzgodnieniu z  komitetami ds. rolnictwa i żywności obwodowych komitetów wykonawczych Republiki Białorusi, na poddane obróbce termicznej w procesie produkcji śruty do mieszanek paszowych, przeznaczonych dla zwierząt i mieszanek paszowych, przeznaczonych dla cennych gatunków ryb.
regionalizacja 07-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Ograniczenia-w-imporcie-na-rynek-Republiki-Bialorusi-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI/idn:1182 Białoruś
5 W związku z potwierdzeniem w dniu 31 grudnia 2019 r. wystąpienia 1 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8
w stadzie drobiu w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim, władze Singapuru wprowadziły tymczasowy zakaz importu z całego terytorium Polski żywego drobiu (w tym ptaków ozdobnych), mięsa drobiowego, produktów pozyskanych z drobiu i ptaków oraz jaj.
brak regionalizacji 08-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Wprowadzenie-przez-Singapur-tymczasowego-zakazu-importu-drobiu-i-produktow-drobiowych-z-Polski/idn:1183 Singapur
6 W związku z potwierdzeniem w dniu 31 grudnia 2019 r. wystąpienia 1 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8
w stadzie drobiu w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim władze Korei wprowadziły tymczasowy zakaz importu z całego terytorium Polski drobiu, mięsa drobiowego oraz jaj konsumpcyjnych. Ponadto, służby właściwe Korei zawiesiły procedurę rejestracji polski zakładów produkujących mięso drobiowe.
brak regionalizacji 08-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Wprowadzenie-przez-Koree-Poludniowa-tymczasowego-zakazu-importu-drobiu-i-produktow-drobiowych-z-Polski/idn:1184  
Korea
7 W związku z potwierdzeniem kolejnych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w stadach drobiu władze Hongkongu wprowadziły od dnia 8 stycznia 2020 r. tymczasowy zakaz importu z powiatów krasnostawskiego
(w województwie lubelskim) oraz  z powiatu ostrowskiego (w województwie wielkopolskim) mięsa drobiowego 
(tusz, elementów, podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
regionalizacja 09-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Wprowadzenie-przez-Hongkong-tymczasowego-zakazu-importu-drobiu-i-produktow-drobiowych-z-powiatow-krasnostawskiego-oraz-ostrowskiego/idn:1185 Hongkong
8 W związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków, decyzją z dnia 8 stycznia 2020 r. służba weterynaryjna Republiki Armenii wprowadziła od dnia 10 stycznia 2020 r. czasowe ograniczenia wwozu z woj. lubelskiego oraz wielkopolskiego na terytorium Republiki Armenii następujących towarów:

– żywego drobiu (wszystkich gatunków);
– wszystkich produktów z mięsa drobiowego;
– piór, puchu;
– jaj konsumpcyjnych i wylęgowych;
– mączki mięsno-kostnej;
– pasz i dodatków paszowych, z wyjątkiem dodatków zawierających materiały syntetyczne i chemiczne;
– polimerowych i kartonowych pudełek, podkładek.
regionalizacja 10-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Ograniczenia-w-imporcie-na-rynek-Republiki-Armenii-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI/idn:1188  Armenia
9 W dniu 9 stycznia 2020 r. Komisja Europejska poinformowała GIW o wprowadzeniu przez służbę weterynaryjną Zjednoczonych Emiratów Arabskich (ZEA) tymczasowego zakazu eksportu w związku z wystąpieniem w Polsce ogniska HPAI u drobiu
w województwie lubelskim w dniu 2 stycznia 2020 r.


Wprowadzone środki bezpieczeństwa zawierają:

– tymczasowy zakaz eksportu domowych i dzikich żywych ptaków oraz nieprzetworzonych termicznie produktów ubocznych pochodzących z ww. ptaków, jednodniowych piskląt i jaj wylęgowych z Polski;

– regulowanie importu mięsa drobiowego i nieprzetworzonych termicznie produktów z mięsa drobiowego zgodnie z zapisami bilateralnie uzgodnionego Świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa drobiowego i jego produktów wywożonych do Zjednoczonych Emiratów Arabskich towarzyszącego przesyłkom;

– kontynuację eksportu jaj konsumpcyjnych zgodnie z bilateralnie uzgodnionym Świadectwem zdrowia dla jaj konsumpcyjnych
i produktów jajecznych wywożonych do Zjednoczonych Emiratów Arabskich ze wszystkich województw;

– kontynuację eksportu przetworzonych termicznie produktów drobiowych (przetworzonego termicznie mięsa oraz produktów jajecznych) ze wszystkich województw.
brak regionalizacji 13-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Tymczasowy-zakaz-eksportu-na-rynek-ZEA-z-uwagi-na-wystepowanie-HPA/idn:1189 ZEA
10 Wprowadzenie przez Japonię tymczasowego zakazu importu mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego
z Polski.


W dniu 7 stycznia 2020 r. polska placówka dyplomatyczna w Japonii poinformowała GIW o wprowadzeniu przez służbę japońską zakazu eksportu polskiego drobiu z całego terytorium Polski w związku ze stwierdzeniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu na terytorium Polski. Aktualnie GIW wyjaśnia z placówką dyplomatyczną zakres obowiązywania zakazu.
brak regionalizacji 13-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Wprowadzenie-przez-Japonie-tymczasowego-zakazu-importu-miesa-drobiowego-i-produktow-z-miesa-drobiowego-z-Polski-/idn:1190 Japonia
11 Zgodnie z informacjami przekazanymi przez placówkę dyplomatyczną, Tajwan z dniem 3 stycznia 2020 r. nie dopuszcza importu drobiu oraz produktów drobiowych pochodnych (w tym jaj). Zakaz ten nie dotyczy puchu i  pierza.

Zgodnie z przekazaną informacją „zwierzęta oraz produkty zwierzęce” zapakowane i wysłane do Tajwanu przed dniem 3 stycznia 2020 r. (ale nie w  dniu 3 stycznia 2020 r.) nie podlegają ww. restrykcjom. Główny Lekarz Weterynarii jest
w trakcie ustalania jakich konkretnie produktów dotyczy zakaz.
brak regionalizacji 13-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Tajwan-usuniecie-Polski-z-listy-krajow-wolnych-od-wysoce-zjadliwej-grypy-ptakow-HPAI-u-drobiu/idn:1191 Tajwan
12 W związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków, pismem z dnia 6 stycznia 2020 r. służba weterynaryjna Republiki Kazachstanu poinformowała o wprowadzeniu od dnia 5 stycznia 2020 r. czasowego ograniczenia wwozu z woj. lubelskiego na terytorium Republiki Kazachstanu następujących towarów:

– żywego drobiu;
– jaj wylęgowych;
– puchu i piór;
– mięsa drobiowego i wszystkich produktów z mięsa drobiowego, które nie zostały poddane obróbce termicznej (min. 70 °C);
pasz i dodatków paszowych dla drobiu (z wyjątkiem dodatków paszowych, otrzymywanych w procesie syntezy chemicznej
i mikrobiologicznej);
– trofeów myśliwskich, które nie zostały poddane obróbce taksydermicznej (dzikie ptactwo);
używanego sprzętu przeznaczonego do hodowli, uboju i rozbioru drobiu.
regionalizacja 14-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Ograniczenia-w-imporcie-na-rynek-Republiki-Kazachstanu-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI/idn:1195 Kazachstan
13 Wprowadzenie przez Hongkong tymczasowego zakazu importu drobiu i  produktów drobiowych z powiatów myśliborskiego oraz kolskiego.

W związku z potwierdzeniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w stadach drobiu władze Hongkongu wprowadziły od dnia 16 stycznia 2020 r. tymczasowy zakaz importu z powiatów myśliborskiego (w województwie zachodniopomorskim) oraz z powiatu kolskiego (w województwie wielkopolskim) mięsa drobiowego  (tusz, elementów, podrobów) oraz produktów drobiowych
(w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
regionalizacja 16-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Wprowadzenie-przez-Hongkong-tymczasowego-zakazu-importu-drobiu-i-produktow-drobiowych-z-powiatow-mysliborskiego-oraz-kolskiego/idn:1197 Hongkong
14 Ograniczenia w eksporcie na rynek Kuby z uwagi na występowanie HPAI Za pośrednictwem polskiej placówki dyplomatycznej
w Hawanie, Główny Inspektorat Weterynarii uzyskał informację, że służba weterynaryjna Kuby uznaje regionalizację na poziomie województw przy eksporcie mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego z  Polski.

Biorąc pod uwagę powyższe oraz zgodnie z zapisami bilateralnie uzgodnionego wzoru świadectwa zdrowia, obwiązuje zakaz eksportu mięsa drobiowego i  produktów z mięsa drobiowego pozyskanego z drobiu pochodzącego z województw, które nie są wolne od HPAI.
regionalizacja 21-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Ograniczenia-w-eksporcie-na-rynek-Kuby-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI/idn:1199 Kuba
15 W dniu 7 stycznia 2020 r. polska placówka dyplomatyczna w Japonii poinformowała GIW o wprowadzeniu przez służbę japońską zakazu eksportu polskiego drobiu z całego terytorium Polski w związku ze stwierdzeniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu na terytorium Polski.

W dniu 22 stycznia 2020 r. służba weterynaryjna Japonii potwierdziła, że zakaz eksportu został wprowadzony od dnia 3 stycznia 2020 r. i dotyczy eksportu z Polski do Japonii mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego. Zakaz nie dotyczy puchu i pierza.

Dodatkowo, zgodnie z informacją z placówki dyplomatycznej Japonia dopuści import z Polski mięsa drobiowego i produktów
z mięsa drobiowego, których pakowanie zostało zakończone do dnia 8 grudnia 2019 r. włącznie.
brak regionalizacji 24-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Aktualizacja-komunikatu-dot.-wprowadzonego-przez-Japonie-zakazu-importu-miesa-drobiowego-i-produktow-z-miesa-drobiowego-z-Polski/idn:1207 Japonia
16 W związku z potwierdzeniem ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w  stadzie drobiu w powiecie legnickim
w województwie dolnośląskim władze Hongkongu wprowadziły od dnia 23 stycznia 2020 r. tymczasowy zakaz importu
z powiatu legnickiego mięsa drobiowego (tusz, elementów, podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
regionalizacja 27-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Wprowadzenie-przez-Hongkong-tymczasowego-zakazu-importu-drobiu-i-produktow-drobiowych-z-powiatu-legnickiego/idn:1209 Hongkong
17 W dniu 27 stycznia 2020 r. za pośrednictwem notyfikacji WTO GIW został poinformowany o wprowadzeniu przez służbę weterynaryjną Filipin zakazu eksportu ptactwa domowego i dzikiego oraz produktów z  nich pozyskanych, w tym mięsa drobiowego i piskląt jednodniowych z całego terytorium Polski.

Procedury importowe w odniesieniu do ww. produktów zostały wstrzymane ze skutkiem natychmiastowym. Przesyłki zawierające ww. towary, z wyjątkiem produktów poddanych obróbce termicznej, zostaną zatrzymane i skonfiskowane przez filipińską służbę
w portach wejścia na rynek Filipin.

Mrożone mięso drobiowe z datą uboju/przetwarzania 21 dni przed wybuchem ognisk HPAI zostanie wpuszczone na rynek Filipin, zgodnie z wymogami kwarantanny. Import produktów mięsnych drobiowych jest objęty zasadami ujętymi w artykułach 10.4.19, 10.4.20, 10.4.26 Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych OIE.

Ww. zakaz został wprowadzony w związku z wykryciem 1. ogniska HPAI u drobiu w miejscowości Uścimów, w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim w  dniu 30 grudnia 2019 r.
brak regionalizacji 27-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Zakaz-eksportu-na-rynek-Filipin-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI/idn:1210 Filipiny
18 Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Ambasadę RP w Hawanie w dniu 24 stycznia 2020 r., służba weterynaryjna Kuby wprowadziła zakaz wwozu mięsa drobiowego i produktów mięsnych drobiowych z całego terytorium Polski, obowiązujący od dnia 2 stycznia 2020 r.

Wprowadzenie ww. zakazu eksportu wynika z uwarunkowań prawnych Kuby, zgodnie z którymi konieczne jest wprowadzenie zakazu importu w przypadku wykrycia ognisk choroby zakaźnej na terytorium państwa eksportującego na terytorium Kuby, niezależnie od zapisów w uzgodnionych wzorach świadectw zdrowia.
brak regionalizacji 27-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Zakaz-eksportu-na-rynek-Kuby-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI/idn:1211 Kuba
19 Na oficjalnej stronie internetowej Departamentu Nadzoru Weterynaryjnego i  Spożywczego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Republiki Białorusi, została zamieszczona informacja nt. wprowadzenia przez białoruską służbę weterynaryjną od dnia 24.01.2020 r. czasowych ograniczeń na wwóz do Republiki Białorusi z województwa wielkopolskiego, zachodniopomorskiego i dolnośląskiego następujących towarów:

– żywego drobiu, jaj wylęgowych, dzikich, zoologicznych i cyrkowych zwierząt podatnych na zarażenie;
– mięsa drobiowego, jaj w proszku, melanżu, albuminy i innych produktów spożywczych przetwórstwa jaj kurzych;
– puchu i pierza, trofeów myśliwskich (dzikie ptactwo);
– pasz i dodatków paszowych z drobiu, pasz i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego (z wyjątkiem przeznaczonych dla kotów i psów dodatków do karm oraz karm dla kotów i psów, poddanych obróbce termicznej).

Jednocześnie wszystkie, wprowadzone wcześniej pozwolenia na wwóz ww. towarów (przesyłek) na terytorium Republiki Białorusi
z województwa wielkopolskiego, zachodniopomorskiego i dolnośląskiego Rzeczypospolitej Polskiej zostają odwołane.

Towary, podlegające kontroli weterynaryjnej (nadzorowi) objęte wspomnianymi ograniczeniami, które wyjechały
z województwa wielkopolskiego, zachodniopomorskiego i dolnośląskiego do 23.01.2020 r. włącznie, przyjmowane są
w trybie zwykłym.

Jednocześnie przypominamy, że podobny zakaz w związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków służba weterynaryjna Republiki Białorusi wprowadziła również dla województwa lubelskiego.

Powyższe ograniczenia nie obejmują pozwoleń, wydanych po uzgodnieniu z  komitetami ds. rolnictwa i żywności obwodowych komitetów wykonawczych Republiki Białorusi, na poddane obróbce termicznej w procesie produkcji śruty do mieszanek paszowych, przeznaczonych dla zwierząt i mieszanek paszowych, przeznaczonych dla cennych gatunków ryb.
regionalizacja 28-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Ograniczenia-w-imporcie-na-rynek-Republiki-Bialorusi-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI/idn:1214 Białoruś
20 Zakaz eksportu wszystkich gatunków drobiu oraz jaj/produktów jajecznych (świeżych, chłodzonych, mrożonych, przetworzonych termicznie), z wyjątkiem produktów poddanych obróbce cieplnej w temperaturze 70 °C. Zakaz obowiązuje od 29.01.2020 roku. brak regionalizacji 30-01-2020 Pismo GIWue.432.42.2020 KW Kuwejt
21 Zgodnie z informacją z Ambasady RP w Tokio otrzymaną w dniu 31 stycznia 2020 r. Japonia dopuści import z Polski mięsa drobiowego i produktów z  mięsa drobiowego, których pakowanie zostało zakończone do dnia 8 grudnia 2019 r. włącznie jeśli zakład produkcyjny i miejsce, w którym towar był zapakowany znajdują się dalej niż 50 km od ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków.

W przypadku gdy zakład produkcyjny i miejsce, w którym towar był zapakowany znajdują się w promieniu do 50 km od ogniska należy przestrzegać zapisów w 
„Świadectwie pochodzenia i zdrowia dla mięsa drobiowego i  produktów z mięsa drobiowego przeznaczonych do wywozu do Japonii”, zgodnie z którymi Polska musi być wolna od grypy ptaków przez co najmniej 90 dni przed wysyłką mięsa drobiowego.
brak regionalizacji 31-01-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Aktualizacja-komunikatu-dot.-wprowadzonego-przez-Japonie-zakazu-importu-miesa-drobiowego-i-produktow-z-miesa-drobiowego-z-Polski/idn:1222 Japonia
22 W związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków, pismem z dnia 28 stycznia 2020 r. służba weterynaryjna Republiki Kazachstanu poinformowała o wprowadzeniu od dnia 27 stycznia 2020 r. czasowego ograniczenia wwozu z woj. wielkopolskiego oraz zachodniopomorskiego na terytorium Republiki Kazachstanu następujących towarów:
– żywego drobiu;
– jaj wylęgowych;
– puchu i piór;
– mięsa drobiowego i wszystkich produktów z mięsa drobiowego, które nie zostały poddane obróbce termicznej (min. 70 °C);
pasz i dodatków paszowych dla drobiu (z wyjątkiem dodatków paszowych, otrzymywanych w procesie syntezy chemicznej
i mikrobiologicznej);
– trofeów myśliwskich, które nie zostały poddane obróbce taksydermicznej (dzikie ptactwo);
– używanego sprzętu przeznaczonego do hodowli, uboju i rozbioru drobiu.
regionalizacja 04-02-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Rozszerzenie-ograniczen-wprowadzonych-przez-Republike-Kazachstanu-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI-w-Polsce/idn:1221 Kazachstan
23 W związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków, służba weterynaryjna Federacji Rosyjskiej, pismem z dnia 28 stycznia 2020 r. wprowadziła od dnia 28 stycznia 2020 r. czasowe ograniczenia wwozu z województwa lubelskiego, zachodniopomorskiego, wielkopolskiego, następujących towarów:

– żywego drobiu i jaj wylęgowych;
– mięsa drobiowego, gotowych produktów drobiowych, wszelkiego rodzaju produkcji drobiowej, zawierającej w swoim składzie produkty przetwórstwa drobiu, z wyjątkiem produktów poddanych obróbce, gwarantującej zniszczenie wirusa grypy ptaków, stosownie do przepisów Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych OIE;
– pasz i dodatków paszowych, przeznaczonych dla drobiu (z wyjątkiem pasz i  dodatków paszowych pochodzenia roślinnego oraz syntezy chemicznej i mikrobiologicznej);
– będącego w użyciu sprzętu, przeznaczonego do hodowli, uboju oraz rozbioru drobiu;
– tranzytu żywego drobiu z wymienionych terytoriów przez terytorium Rosji.  

Jednocześnie zgodnie z ww. pismem służby weterynaryjnej Federacji Rosyjskiej, w przypadku wwozu ww. produktów z Polski
do Rosji w świadectwie towarzyszącym przesyłce w punkcie dotyczącym terytorium wolnego od grypy ptaków, należy zamieścić informację: spoza terenów województw: lubelskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, lubuskie, podkarpackie, małopolskie, opolskie, świętokrzyskie, mazowieckie, warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, dolnośląskie, śląskie.

Dany zapis może zostać wprowadzony zarówno odręcznie, jak i w druku oraz musi zostać poświadczony podpisem
i pieczęcią lekarza weterynarii, wydającego świadectwo zdrowia.

Z powyższego wynika, że strona rosyjska rozszerzyła zakaz wwozu mięsa drobiowego, produktów drobiowych oraz pasz również
na te województwa, które z powodu wystąpienia grypy ptaków w 2016 roku są do chwili obecnej objęte zakazem wwozu do Rosji żywego drobiu i jaj wylęgowych.

Jednocześnie uprzejmie przypominam, że z uwagi na obowiązujące embargo polityczne eksport mięsa drobiowego do Rosji
w chwili obecnej nie jest możliwy.

Do dnia 4 lutego 2020 roku strona rosyjska zezwoliła na wwóz produkcji drobiowej z Polski z towarzyszeniem świadectw zdrowia, wydanych bez wprowadzenia stosownego zapisu.
regionalizacja 05-02-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Rozszerzenie-ograniczen-importowych-przez-Federacje-Rosyjska-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI-w-Polsce/idn:1223 Federacja Rosyjska
24 W nawiązaniu do informacji dotyczącej zakazu eksportu mięsa drobiowego i  produktów mięsnych drobiowych wprowadzonego przez służbę weterynaryjną Kuby z  uwagi na występowanie w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków, informujemy, że w dniu 3 lutego 2020 r. Ambasada RP w Hawanie potwierdziła, że służby Kuby przyjmą przesyłki mięsa
i produktów mięsnych drobiowych wyprodukowane do dnia 8 grudnia 2019 r. i  pochodzące z zakładów z całej Polski posiadających uprawniania do eksportu na rynek kubański.
brak regionalizacji 05-02-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Akceptowanie-przez-sluzbe-weterynaryjna-Kuby-przesylek-miesa-drobiowego-i-produktow-z-miesa-drobiowego-wyprodukowanych-przed-8-grudnia-2019-r/idn:1226 Kuba
25 Decyzją władz Ukrainy nr 110 z dnia 3 stycznia 2020 r. restrykcje importowe wprowadzone z powodu wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Polsce dotyczą stref dotkniętych wirusem, wyznaczonych zgodnie z kompetentnym organem Rzeczypospolitej Polskiej.

Zakazem objęte zostały następujące towary: drób, jaja wylęgowe, produkty drobiowe, z wyjątkiem produktów, które zostały poddane obróbce metodą gwarantującą zniszczenie czynnika wywołującego wymienioną chorobę.
Nowe wymagania importowe określono w 
Wymaganiach dotyczących wprowadzenia (wysłania) na terytorium celne Ukrainy produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, pasz, siana, słomy, ubocznych produktów pochodzenia zwierzecego oraz produktów pochodnych, przyjętych Rozporządzeniem Ministra polityki Rolnej i Żywności Ukrainy nr 553 z dnia 16.11.2018r., które weszło w życie na Ukrainie 24 listopada 2019 r.
Zakaz nie dotyczy karm dla zwierząt domowych, zawierających surowiec drobiowy, jak również materiałów paszowych pochodzących z drobiu (PAP drobiowy, hydrolizaty białkowe z drobiu, produkty z krwi drobiwej, tłuszcz drobiowy, produkty
z jaj
i in.), które zostały poddane obróbce termicznej określonej w ukraińskim rozporządzeniu 553. Wymagania w tym zakresie są zbliżone do unijnych, dotyczących produktów pochodzenia zwierzecego.

W odniesieniu do jadalnych produktów drobiowych, przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit wymagana jest jedna
z poniższych metod obróbki dla świeżego mięsa, z którego zostały wyprodukowane:
obróbka kategorii "A" – obróbka, która zapewnia brak oznak świeżego mięsa na przekroju produktu końcowego – ma zastosowanie w przypadku mięsa pochodzącego z kraju/terytorium wolnego od grypy ptaków i choroby ND;
obróbka kategorii "B" – obróbka w hermetycznie zamknietych opakowaniach, która zapewnia osiągnięcie wskaźnika F
0
o wartości równej lub większej niż 3;
obróbka kategorii "C" – obróbka, w której minimalna temperatura w  najgrubszym miejscu mięsa lub żołądka, pęcherza
i jelit powinna osiągnąć 80 °C;
obróbka kategorii "D" – obróbka, w której minimalna temperatura w  najgrubszym miejscu mięsa lub żołądka, pęcherza
 i jelit musi osiągnąć 70 °C; albo w  przypadku surowej surowej szynki – naturalna fermentacja powinna występować przez co najmniej 9 miesięcy i powinna osiągnąć: wartość Aw – nie więcej niż 0,93; pH – nie więcej niż 6.
Powyższe metody obróbki różnią się od obróbek wskazanych w artykule 10.4.26 Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych OIE,
a w rozporządzeniu nr 553 nie został podany czas obróbki, w jakim temperatura powinna zostac zastosowana.
regionalizacja 05-02-2020 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0347–19?lang=uk Ukraina
26 Na oficjalnej stronie internetowej Departamentu Nadzoru Weterynaryjnego i Spożywczego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Republiki Białorusi, została zamieszczona informacja nt. wprowadzenia przez białoruską służbę weterynaryjną od dnia 4 lutego 2020 r. tymczasowego ograniczenia wwozu na terytorium Republiki Białorusi z województwa warmińsko-mazurskiego:

– żywego drobiu, jaj wylęgowych, dzikich, zoologicznych i cyrkowych zwierząt podatnych na zarażenie;

– mięsa drobiowego, jaj w proszku, melanżu, albuminy i innych produktów spożywczych przetwórstwa jaj kurzych;

– puchu i pierza, trofeów myśliwskich (dzikie ptactwo);

– pasz i dodatków paszowych z drobiu, pasz i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego (z wyjątkiem przeznaczonych dla kotów i psów dodatków do karm oraz karm dla kotów i psów, poddanych obróbce termicznej).

Jednocześnie wszystkie, wprowadzone wcześniej pozwolenia na wwóz ww. towarów (przesyłek) na terytorium Republiki Białorusi z województwa warmińsko-mazurskiego Rzeczypospolitej Polskiej zostają odwołane.

Towary, podlegające kontroli weterynaryjnej (nadzorowi) objęte wspomnianymi ograniczeniami, które wyjechały z województwa warmińsko-mazurskiego do dnia 4 lutego 2020 r. włącznie, przyjmowane są w trybie zwykłym.

Powyższe ograniczenia nie obejmują pozwoleń, wydanych po uzgodnieniu z komitetami ds. rolnictwa i żywności obwodowych komitetów wykonawczych Republiki Białorusi, na poddane obróbce termicznej w procesie produkcji śruty do mieszanek paszowych, przeznaczonych dla zwierząt i mieszanek paszowych, przeznaczonych dla cennych gatunków ryb.

Przypominamy, że podobny zakaz w związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków służba weterynaryjna Republiki Białorusi wprowadziła również dla województwa lubelskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego i dolnośląskiego.
regionalizacja 05-02-2020 https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Rozszerzenie-ograniczen-wprowadzonych-przez-Republike-Bialorusi-z-uwagi-na-wystepowanie-HPAI-w-Polsce/idn:1227 Białoruś

 

 

 PRZEPISY PRAWNE

 

  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków Link
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 listopada 2019 r. w sprawie zarządzenia środków podejmowanych w związku z ryzykiem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków Link
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 stycznia 2017 r. w sprawie wprowadzenia programu mającego na celu wykrycie występowania zakażeń wirusami wywołującymi grypę ptaków na lata 2017-2019 Link
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 kwietnia 2017 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków Link
  • Decyzja Wykonawcza Komisji (UE) 2020/10 z dnia 7 stycznia 2020 r. dotycząca niektórych tymczasowych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w Polsce (notyfikowana jako dokument nr C(2020) 75) (Jedynie tekst w języku polskim jest autentyczny) (Tekst mający znaczenie dla EOG) Link
  • DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2020/134 z dnia 30 stycznia 2020 r. zmieniająca załącznik do decyzji wykonawczej (UE) 2020/47 w sprawie środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w niektórych państwach członkowskich (notyfikowana jako dokument nr C(2020) 604) Link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016/2017

 

PROCEDURY I ZALECENIA

 
Zalecenia dla Hodowców Pobierz
Apel do Hodowców_MRiRW_GIW  Pobierz
Grypa ptaków_zalecane procedury mycia i dezynfekcji Pobierz
Procedura mycia samochodów do transportu zwierząt Pobierz
Zasady bioasekruacji Pobierz
 
 

 

RAPORT PIWET-PIB

 

Raport PIWET-PIB z dnia 10.03.017 Pobierz
 
 

 

OGNISKA HPAI U DROBIU ORAZ WYSTĄPIENIA HPAI U DZIKICH PTAKÓW 

  STAN NA 22.03.2017 ROKU

 

 Pobierz

Komunikaty GLW

KOMUNIKATY GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII

 

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 65. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 16.03.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 64. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 10.03.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 63. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 08.03.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 62. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 08.03.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 07.03.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 61. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 07.03.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 60. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 03.03.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 02.03.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 01.03.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 59. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 28.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 28.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 57. i 58. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 24.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 23.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 55. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 23.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 23.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 53. i 54. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 21.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 52. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 21.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 20.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 17.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 16.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 50. i 51. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 16.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 13.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 45. 46. 47. 48. i 49. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 13.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 45 i 46 przypadku wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 10.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 09.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 44. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 09.02.2017 Link 

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 39. 40. 41. 42. i 43. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 07.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 06.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 03.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 38. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 03.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 03.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 37. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 02.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 02.02.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 36 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 31.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 30.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 35 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 29.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 34 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 27.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 26.01.2017 Link

 Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u  dzikich ptaków 25.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u  dzikich ptaków 24.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 33. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 24.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 15. i 16. przypadku wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 23.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 23.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków 20.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 32. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 19.01.2017 Link 

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 31 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 17.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 29. i 30. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 12.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 26., 27. i 28. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 09.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 24. i 25. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 05.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 23. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 04.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce 19., 20., 21.oraz 22. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 02.01.2017 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce siedemnastego i osiemnastego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu 30.12.2016 Link

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce szesnastego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu Link 29.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce czternastego i piętnastego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu oraz kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków Link 28.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce dziesiątego, jedenastego, dwunastego i trzynastego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu Link 27.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce dziewiątego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu oraz kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków Link 23.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce szóstego, siódmego i ósmego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) Link 20.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w województwie podkarpackim – piątego ogniska HPAI w 2016r. w Polsce Link  18.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce czwartego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) Link 18.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce trzeciego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) Link 15.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce drugiego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) Link 13.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) Link 11.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) Link 08.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) Link 05.12.2016

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) Link 04.12.2016

 
 

 

Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii 2019/2020

PODSTAWY PRAWNE POLSKA

 
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r., poz. 1539 z późn. zm.) Pobierz
 
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków Pobierz 
 
Rozporządzenie z dnia 24 stycznia 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Pobierz
 
Projekt rozporządzenia w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków Pobierz

Projekt trafił do konsultacji międzyresortowych w dniu 27 marca br., z terminem zgłaszania uwag do 31 marca br.

 

 

 PODSTAWY PRAWNE UNIA EUROPEJSKA

 

Decyzja Komisji (UE) nr 2017/247, która zawiera wykaz obszarów zapowietrzonych i zagrożonych w państwach członkowskich UE, w których stwierdzono wysoce zjadliwą grypę ptaków Pobierz

 

Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń